Kom werken bij
Hogeschool Inholland
"Persoonlijk en dichtbij is voor mij een belangrijke waarde." - Melle Has, Manager Personeel & Organisatie
"De samenwerking tussen het onderwijs en de praktijk is voor ons belangrijk!" - José Laan, Partner uit het werkveld
"Ik heb door de jaren heen al veel verschillende kansen mogen grijpen." Jelle Scheurleer, Docent onderzoeker Gezondheid, Sport & Welzijn
Zo daag jij jezelf uit en grijp je kansen. Met een open blik kijk je naar je omgeving om samen, in de praktijk, innovatie te realiseren.
Net als wij, omarm je de verschillende collega’s, partners uit het werkveld en studenten. Want jij weet: juist in onze verschillen zit onze kracht!
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Barbara van de Swaluw, collega bij onze afdeling Communicatie & Human Resources (CHR).
Barbara werkt inmiddels al bijna 20 jaar bij onze hogeschool. Ze heeft op verschillende afdelingen, verschillende functies gehad. Nu werkt ze als adviseur organisatieontwikkeling en HR(D) bij de stafafdeling CHR. “Ik vind het gaaf dat ik betekenisvol werk heb”, vertelt Barbara. Ze verwijst naar de grote maatschappelijke opdracht die wij als hogeschool hebben: het opleiden van studenten. “Bovendien ben je niet alleen gefocust op de onderwijssector, maar kom je in aanraking met het hele werkveld. Je krijgt een groter wereldbeeld en blijft elke dag leren”.
Een bruisende organisatie
Barbara ervaart de waarde ‘persoonlijk en dichtbij’ overal waar ze in de organisatie komt. “Het zit echt in ons DNA. Iedereen is zo toegankelijk. Daarnaast is onze organisatie heel bruisend. Ons werkveld verandert continu en wij veranderen mee.” Barbara vertelt bijvoorbeeld over een nieuwe minor, waarbij studenten van verschillende opleidingen samen werken aan vraagstukken rondom het toekomstbestendig maken van de stad. Barbara heeft het interdisciplinaire docententeam begeleid bij het vormgeven en uitvoeren van dit nieuwe onderwijs.
Na 20 jaar nog altijd niet uitgeleerd
Na 20 jaar werken bij de hogeschool is Barbara nog altijd niet uitgeleerd. “Ik word continu uitgedaagd om mezelf verder te ontwikkelen”. In de afgelopen jaren heeft Barbara allerlei opleidingen gevolgd om haar talent te benutten. Daarnaast leert ze ook veel van haar collega’s. “Het is een grote organisatie waarin je veel samenwerkt met mensen met allerlei verschillende expertises”.
Een lerende netwerkorganisatie
“Als je bij de hogeschool werkt moet je het leuk vinden om continue in beweging te zijn. Je moet een goede netwerker zijn. In gesprek zijn, goed weten wat er speelt, en daarop aansluiten”. Dat ziet zij bijvoorbeeld terug in de manier waarop zij met collega’s werkt. “Aan het begin is er geen hapklare aanpak. Ik beweeg mee me wat er nodig is binnen het project of het team. Samen komen we tot nieuwe kennis of oplossingen die passend zijn voor die context”.
Barbara ziet dat onze hogeschool altijd in ontwikkeling is. “We willen geen hiërarchische organisatie zijn waarbij denken en doen uit elkaar zijn getrokken. We willen dit juist bij elkaar brengen”. Vanuit haar functie heeft Barbara een belangrijke faciliterende rol. “Ik creëer settingen waar collega’s van elkaar kunnen leren.” Barbara merkt dat de behoefte naar de dialoog ook steeds groter wordt. “Door op een professionele manier met elkaar in gesprek te gaan leren we meer én met elkaar”.
De tip van Barbara voor (nieuwe) collega’s
“Overal in de hogeschool zijn mensen die iets willen, met verhalen die kunnen bijdragen en energie geven. Neem de tijd voor het goede gesprek. Om echt náást een collega te zitten en goed te luisteren. Met een open blik ontdekken wat iemand te vertellen heeft. We kunnen zoveel van elkaar leren!”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag een speciale editie waarin de beurt is aan onze ‘collega’s’ uit het werkveld: José Laan en Sandra Verweij. Beide werken vanuit hun eigen onderneming Parbleu samen met onze hogeschool aan praktijkgericht onderzoek rondom onder andere robotica, data en smart maintenance, in het innovatieprogramma TechValley.
Sandra en José vormen samen Parbleu; “een enthousiaste, energieke en nuchtere partij die mkb-bedrijven helpt innoveren en groeien.” Ze zijn programmamanagers van het Smart Industry fieldlab TechValley. Binnen TechValley voeren Inholland– docenten, –onderzoekers en –studenten praktijkgericht onderzoek uit voor een groot aantal innovatieve machinebouwers uit de regio.
Een samenwerking tussen onderwijs en de praktijk
“Het bruist in onze regio!” opent José enthousiast. Samen met Sandra werkt ze al een aantal jaar aan het samenbrengen van mkb-maakbedrijven uit de regio. “Vanuit de vraag van bedrijven uit de regio, zijn we na gaan denken over een manier om talent in de regio te behouden, samen toekomstgericht na te denken en nieuwe en onafhankelijke kennis te genereren.” Sandra vertelt dat hieruit het fieldlab TechValley is ontstaan. Binnen TechValley staan tien innovatieprojecten centraal. “In multidisciplinaire innovatieteams wordt door bedrijven, lectoren, docenten en studenten samengewerkt en geëxperimenteerd met nieuwe technologieën en toepassingen.” Leggen de twee uit. Daarnaast wisselen deelnemers uit ruim 60 regionale maakbedrijven kennis, inzichten en ervaringen uit in speciale werkgroepen. “Bij onze werkgroepen moeten we vaak stoelen bijzetten omdat samen nadenken over praktijk vraagstukken gewoon ontzettend leuk is!” vertelt Sandra lachend.
Actueel onderwijs
Binnen het fieldlab ontstaat een interessante wisselwerking volgens José: “Aan de ene kant krijgen lectoren steeds dieper inzicht in de uitdagingen van bedrijven. Andersom leren bedrijven van het lectoraat welke nieuwe technologieën en kennis er beschikbaar zijn”. José en Sandra merken dat hierdoor een steeds sterker begrip voor elkaars wereld ontstaat. Door de vraag gestuurde aanpak blijven lectoren op de hoogte van de vragen die NU in de praktijk spelen. “Kennis die tijdens het project wordt vergaard, wordt vervolgens verwerkt in de lesstof van Inholland”, legt Sandra uit.
Behoud van onze Inholland-professionals
Naast het actueel houden van onderwijs bieden de fieldlabs ook andere kansen voor de professionals van morgen. Projecten als TechValley brengen toekomstig professionals en de praktijk dichter bij elkaar. “Wat we zien gebeuren is dat veel onderzoek dat wordt gedaan ook daadwerkelijk wordt geïmplementeerd binnen de deelnemende bedrijven” geeft Sandra aan. De studenten (en iedereen die hieraan meewerken) kunnen hierdoor echt impact maken! José voegt hieraan toe dat er verschillende cases voorbij zijn gekomen waarin Inholland-professionals na het afronden van hun studie direct bij deelnemende bedrijven in de regio in dienst zijn gekomen, om verder te werken aan de vraagstukken die ze tijdens hun afstuderen hebben onderzocht.
Experimenteren
Binnen de verschillende innovatieprojecten wordt er samen geëxperimenteerd. “Gaandeweg zie je dat we met elkaar niet één lineaire lijn bewandelen. Tijdens het project kan zomaar blijken dat een oplossing die vooraf passend bleek eigenlijk niet het gewenste resultaat zal opleveren.” José legt uit hoe praktijkgericht onderzoek helpt in het maken van beslissingen. “Ieder project heeft zo z’n eigen traject en snelheid. Het gaat echt om leren van en met elkaar.”
In de praktijk merken we natuurlijk dat scholen en bedrijven een eigen dynamiek hebben en andere processen en routines kennen. Laat je in de samenwerking niet leiden door wat (nog) níet kan, maar kijk samen naar wat wél (al) mogelijk is en bouw daarop door.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Patrick Huntjens, lector sociale innovatie voor een duurzame samenleving.
Patrick is ruim vier jaar werkzaam bij Inholland. Hiervoor heeft hij 20 jaar lang in het buitenland gewerkt en heeft hij onder andere twee NGO’s heeft opgericht rondom humanitaire hulpverlening en watermanagement. Nu leidt hij vanuit de hogeschool een aantal grote nationale onderzoekstrajecten. Een unieke rol waar de hogeschool een meerwaarde kan leveren door de nauwe samenwerking met de praktijk. “De hogeschool wordt nu meer als kennislab beschouwd, dit is een belangrijke transitie in het hoger onderwijs”.
Transdisciplinair werken
Patrick had binnen verschillende universiteiten eerder werkervaring opgedaan in het onderwijs. Een aantal jaar geleden kwam hij toevallig in aanraking met een lector toen hij bij een internationale denktank werkte. Dit was voor hem de eerste keer dat hij voet zette binnen een hogeschool. “Ik was aangenaam verrast, het bruist hier van de energie!”, vertelt hij. Na twee jaar bij een andere hogeschool te hebben gewerkt heeft hij de overstap naar Inholland gemaakt. “Iedereen praat hier met elkaar op basis van vakmanschap, niet op basis van positie.”
Binnen Inholland werkt Patrick met een diverse groep samen aan onderzoeksprojecten. “We werken samen met andere universiteiten, hogescholen en partners uit het werkveld aan nationale onderzoeksprogramma’s.” Samenwerkingen als deze ziet Patrick steeds vaker voorbijkomen. “Gezamenlijk kunnen we de duurzaamheidstransitie versnellen en een brede maatschappelijke verandering voor elkaar krijgen. Complexe uitdagingen als deze kun je niet vanuit één discipline oplossen. We moeten hier ons onderwijs op in gaan richten.”, legt hij uit. Een mooie kans voor de hogeschool die we samen verder vorm moeten geven.
Verschillende petten
Als lector neemt Patrick verschillende rollen aan. “Studenten uit verschillende disciplines werken mee aan de onderzoeksprogramma’s waarbij ik betrokken ben. Ik help studenten hun passie te vinden door ze te begeleiden bij stages, het afstuderen of door als opdrachtgever op te treden”, vertelt hij. Daarnaast houdt Patrick zich bezig met het vormgeven van ons onderwijs door bijvoorbeeld mee te bouwen aan een nieuwe minor ‘Samen werken aan een toekomstbestendige stad’ en de nieuwe master ‘Navigeren van Duurzaamheidstransities’. “Deze worden als koplopers voor domeinoverstijgende samenwerking beschouwd”
“Als lector ben ik veel bezig met het bouwen en onderhouden van ons netwerk. Ik ben continu in gesprek met de partners uit het werkveld. Zo heb ik veel contact met kringloopboeren en agro-ecologische boeren, maar ook met politici, overheden, natuurorganisaties, kennisinstellingen en grote bedrijven als Unilever en DSM. Relevante kennisontwikkeling vindt vooral plaats in de praktijk, en komt voort uit ervaringen en uitdagingen in de praktijk.” Patrick benadrukt hiermee het belang van samenwerkingsverbanden. “Je hebt het wellicht vaker voorbij horen komen, maar het is echt zo: alleen ga je sneller, samen kom je verder.” De hogeschool heeft verschillende soorten samenwerkingsvormen nodig om verandering teweeg te kunnen brengen.
Stap uit je bubbel en ga in gesprek met andersdenkenden. Alleen door dialoog, van elkaar leren, en connectieve actie kunnen we complexe problemen aanpakken.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Ilonka van Tol, collega van onze stafafdeling Facilitaire Zaken & Vastgoed.
Ruim 15 jaar geleden werkte Ilonka bij de Servicedesk van de locatie Rotterdam. Inmiddels houdt ze zich bezig met de inrichting en uitstraling van álle Inholland-locaties. “Werken voor al onze vestigingen is één van de leukste dingen van mijn werk!”
Altijd in beweging
Ilonka koos niet bewust voor het onderwijs. Toch loopt ze hier al ruimt 15 jaar rond. “Dat bewijst dat ik het een hele leuke branche vind”, vertelt Ilonka. Volgens haar is het onderwijs altijd in beweging. “Met de juiste inrichting passen wij ons daar continu op aan”, legt ze uit. Zo zie je tegenwoordig steeds minder traditionele leslokalen. Ilonka en haar team kiezen bijvoorbeeld voor eenvoudig verplaatsbaar meubilair van verschillende hoogtes. “Als docent en student kun je dan van alles met een ruimte doen”.
Een diverse rol
In haar functie heeft Ilonka meerdere rollen. Ze is contractmanager voor zaken als het meubilair en de beplanting. Daarnaast is ze betrokken bij verschillende projecten. De ene keer als projectlid en de andere keer als projectleider. Als projectleider blijft ze zichzelf ontwikkelen.
Ilonka heeft daarnaast ook een adviserende rol richting de locaties. “Ik schrijf onder andere beleid zodat collega’s die op de locaties werken weten wat de uitgangspunten zijn”, vertelt ze. Zo zorgt ze dat alle Inholland-locaties een herkenbare uitstraling hebben. “Maar we adviseren locaties ook hoe ze op een duurzame manier afstand kunnen doen van ongebruikt meubilair”.
De juiste sfeer
De typische persoonlijk en dichtbij-cultuur van Inholland herkent Ilonka op alle vestigingen. “Je kent veel gezichten en je maakt eenvoudig een praatje met elkaar.” Toch heeft elke locatie volgens haar ook een eigen sfeer. “Dat komt bijvoorbeeld door het type opleidingen van die locatie”, legt ze uit. Die verschillen zie je ook terugkomen in de inrichting. “Je wilt bijvoorbeeld dat de afdeling Creative Business één en al creativiteit ademt”.
Open blik
Ilonka probeert altijd met een open blik om zich heen te kijken. Op dit moment ziet haar afdeling campusontwikkeling als een echte trend. Ook het hybride onderwijs zal niet snel verdwijnen. “Wij kijken dan kritisch of de huidige inrichting daarbij past. Soms moet je daarvoor durven loslaten wat er al is.” Daar krijgt Ilonka alle ruimte voor.
Op dit moment zijn Ilonka en haar team onder andere druk met de nieuwe vestiging in de Sluisbuurt van Amsterdam. “Zo’n nieuwbouwproject is uniek. Het komt niet vaak voor en voor ons team is dat een hele leuke uitdaging!”
Ilonka raadt iedereen aan om de organisatie goed te leren kennen. “Er zijn veel collega’s, maar ook studenten waar je van kunt leren”, vertelt ze. “En probeer vooral eens buiten jouw afdeling te kijken!”. Ze wil collega’s van de stafafdelingen extra aanmoedigen om het onderwijs op te zoeken. “Docenten hebben veel waardevolle informatie. En door met hen in gesprek te gaan voel je je meer verbonden met het onderwijs”.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Marlous Albrecht, collega bij onze stafafdeling Werving, Instroom & Relatiebeheer (WIR).
Sinds een aantal jaar werkt Marlous als relatiebeheerder bij de WIR van de Inholland-locatie Amsterdam/Diemen. “De diversiteit aan projecten maakt het werken bij de WIR heel leuk”, vertelt Marlous enthousiast. Zo is ze projectleider van de Open Dagen, onderhoudt ze het contact met enkele werkveldpartners en houdt ze zich bezig met de zichtbaarheid van de hogeschool. “Bij de WIR liggen zoveel kansen. Het is een soort cherry picking: wat vind ík leuk om te doen?”.
De overstap naar het onderwijs
Nadat Marlous studeerde aan de hotelschool, rolde ze de evenementenbranche in. “Mijn werk werd steeds commerciëler, maar ik wilde graag maatschappelijk impact maken”, legt Marlous uit. Daarom besloot ze om drie jaar geleden de overstap te maken naar het onderwijs.
Die overstap was best even wennen. “Ik werkte hiervoor in een platte organisatie. Ik was gewend dat je zomaar bij de directeur kon binnenlopen.” Ze vreesde enigszins voor de hiërarchie binnen de hogeschool. “Toch kwam ik er al snel achter dat het helemaal niet zo hiërarchisch is als het lijkt. Je kunt hier echt veel gedaan krijgen!”
Altijd in ontwikkeling
Sinds een aantal jaar werkt het team van Marlous volgens de ‘scrummethode’. Zelf is Marlous scrummaster van haar team geworden. “Ik heb mezelf persoonlijk ontwikkeld, maar ook als team proberen we altijd te groeien.” Zo volgde haar team een tijd geleden een gezamenlijke training met acteurs. “Zo konden we oefenen met bepaalde situaties”.
Marlous moedigt collega’s aan om zelf initiatief te nemen. “Als je iets wilt, dan krijg je bij Inholland de kans om dat uit te voeren. Zo blijf je in ontwikkeling”. Zelf krijgt Marlous de kans om te proeven aan het leidinggeven. “Samen met het Studentsucces Centrum heb ik veel projecten georganiseerd, zoals het introductiefestival.” In samenwerking met de andere locaties heeft ze ook meegewerkt aan het platform voor de hybride Open Dagen. “Ik ben heel trots dat we dat samen hebben neergezet!”.
Een open blik
“Bij de hogeschool zijn allerlei initiatieven waarbij je je aan kunt sluiten”, vertelt Marlous. Zelf vindt ze bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk. Daarom is ze aangesloten bij het Inholland Green Team. “Dit initiatief heeft niets met mijn afdeling te maken, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen”.
Marlous zoekt regelmatig het gesprek op met collega’s van andere afdelingen of locaties. “Ik vraag hen bijvoorbeeld hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Het is goed om af en toe met iemand te spreken die anders denkt dan jij. Door met een open blik naar anderen te kijken, kun je vaak waardevolle informatie verzamelen”.
“Trek je niets aan van hoe de lijnen lopen. Durf je eigen plan trekken!”, moedigt Marlous (nieuwe) collega’s aan. “Laat je niet zomaar tegenhouden, want er kan en mag hier heel veel. En fouten maken hoort daarbij”.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Melle Has, collega bij onze stafafdeling CHR. Melle werkt momenteel niet meer bij onze hogeschool.
Melle is verantwoordelijk voor allerlei HR-gerelateerde zaken, zoals ziekteverzuim, salarisbetaling en de arbeidsvoorwaarden. Ondanks dat hij niet direct met studenten werkt, voelt hij wel degelijk dat hij bijdraagt aan het onderwijs. “Ik vind het mooi dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor het opleveren van een nieuwe groep mensen die de arbeidsmarkt opgaat”, vertelt hij.
Zelf kleur geven aan je werk
Melle vindt het belangrijk dat je bij Inholland jezelf mag zijn. “Er is veel ruimte om kleur te geven aan je werk. Je mag zelf invulling geven aan je werkzaamheden”, vertelt Melle. “We denken niet binnen de kaders van een functie. We gaan juist op zoek naar jouw kwaliteiten en waar jij energie van krijgt”.
Jouw persoonlijke ontwikkelmogelijkheden zijn volgens Melle regelmatig onderwerp van gesprek. In de gesprekken die hij voert met zijn eigen teamleden, kijkt hij eigenlijk nooit naar iemands functieomschrijving. “Ik geef iemand de ruimte om te bewegen”. Zelf ervaart hij die ruimte ook. “Mijn baan is aan het veranderen. Ik probeer vaker leiding te geven op projecten, in plaats van inhoud te leveren”.
Persoonlijk en dichtbij
Persoonlijk en dichtbij is voor Melle een belangrijke waarde. “Bij HR proberen we dat gevoel over te dragen in alles wat we doen”, vertelt hij. “In al onze communicatie proberen we hier aandacht voor te hebben”. Ondanks dat Inholland een grote organisatie is, voelt dat voor Melle helemaal niet zo. “Collega’s weten elkaar goed te vinden. Ook als het niet goed gaat”, vertelt hij. “We durven elkaar te vragen hoe het echt gaat, niet alleen op het werk maar juist ook thuis”.
Het valt Melle op hoeveel bevlogen collega’s er bij Inholland rondlopen. “Mensen zijn ontzettend betrokken bij hun werk. Ik moet mensen vaker afremmen dan andersom”, vertelt hij.
Durf elkaar aan te spreken
“Voor mij betekent ontwikkelen met een open blik ook dat je zonder oordeel met elkaar omgaat”, vertelt Melle. Dat is volgens hem soms lastig. “Dat betekent namelijk dat je ook de moed moet hebben om iemand aan te spreken als dat niet gebeurt”, zegt hij. Melle legt uit dat collega’s dat soms spannend vinden. “Daar zou ik graag nog meer aandacht aan besteden”.
“Als vader van twee prachtige kinderen waarvan er één met een verstandelijke beperking heb ik de afgelopen jaren geleerd je te richten op wat iemand wel kan en waar iemand echt plezier aan beleeft. Dat geldt juist ook in mijn leidinggevende rol en in het gesprek met medewerkers. Durf je daarin uit te spreken!”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Judith Bontebal, docent-onderzoeker bij ons Domein Agri, Food & Life Sciences.
Judith werkte een tijd in de voedingsmiddelenindustrie. Nadat ze moeder was geworden, maakte ze een carrière-switch. “Bij mijn toenmalige werkgever kon ik onmogelijk parttime werken”, vertelt ze. “Het leek me leuk om les te geven, dus ik besloot de overstap te maken”. Vandaag de dag, ruim 20 jaar later, werkt ze nog steeds in het onderwijs. “Het is een beetje uit de hand gelopen”, zegt ze lachend.
Geen stereotype docent
“Ik ben geen stereotype docent”, vertelt Judith. “Ik houd ervan om samen met de student dingen te ondernemen. We doen veel met het bedrijfsleven”. Judith houdt van cijfertjes en rekenen. De gemiddelde student denkt daar anders over. Toch weet Judith haar enthousiasme over te brengen. “Tijdens de opleiding ontdekken studenten ineens dat cijfers best handig zijn. Die groei vind ik leuk om te zien”.
Een kijkje in de keuken
Vanuit haar rol in het onderwijs krijgt Judith een kijkje in de keuken van allerlei bedrijven. “We hebben onze opleiding nu zo goed ontwikkeld, dat we ook echt iets te brengen hebben bij bedrijven. Als ik erbij stilsta waar ik nu allemaal bij betrokken ben, dan denk ik niet dat ik hier ooit nog weg wil.”
‘Flexibiliteit zit in ons DNA’
Het vakgebied waarin Judith werkt ontwikkelt zich enorm. “Doordat ik die veranderingen goed in de gaten houd, blijf ik ook mezelf ontwikkelen”, vertelt ze. Daarnaast is Judith als collega gegroeid. “Eerst was ik vooral bezig met het lesgeven van studenten, maar inmiddels heb ik ook een belangrijkere rol binnen ons team”.
“Inholland is een grote organisatie, dat maakt verandering soms moeilijk.”
Door haar contacten met het werkveld en door afstudeeropdrachten van studenten, heeft ze goed zicht op wat er in de praktijk speelt. “Je past je manier van onderwijs hierop aan”, legt ze uit. “Bij Inholland moet je flexibel zijn. Dat zit in ons DNA”. Tegelijkertijd geeft Judith ook toe dat dit wat haar betreft nóg meer prioriteit mag krijgen.
Iedereen draagt bij
Binnen het AFL-domein ziet Judith veel verschillende typen mensen. “Bij ons draagt iedereen op zijn of haar eigen manier een eigen steentje bij”, vertelt ze. Ze vindt het contact met haar collega’s heel fijn. “We delen veel met elkaar, vooral ook wat we in het weekend of tijdens de vakanties hebben beleefd”.
“Je werk leuk en interessant maken moet je zelf doen. Als je zelf enthousiast bent, straal je dat uit naar het team en je studenten.”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Derk Riesthuis, collega bij onze stafafdeling Informatievoorziening & Technologie.
Derk werkt al jarenlang als projectleider. “Ik vind het erg leuk om dingen te veranderen. Elke verandering is anders en daar leer ik keer op keer van”, vertelt Derk. In het verleden heeft Derk gewerkt bij verschillende commerciële en publieke organisaties. Sinds een aantal jaar is hij projectmanager IT bij Inholland.
Persoonlijke ontwikkeling
Bij Inholland werkt Derk aan minder ‘harde’ IT-projecten dan bij zijn vorige werkgevers. “Hier implementeren we vaak standaardproducten”, legt Derk uit. Daardoor ontstond meer ruimte om te focussen op verandermanagement. “Ik denk veel na over hoe je collega’s meekrijgt in een digitale verandering”. Dat is nodig, want verandering roept vaak weerstand op. “Bovendien is Inholland een grote organisatie. Dat maakt het soms extra moeilijk.”
Derk besloot dat hij zich verder wilde ontwikkelen in verandermanagement. “Inholland promoot dat je altijd mag bijleren. Dat is heel fijn”, vertelt hij. Derk volgde opleidingen aan verschillende universiteiten. “Ik heb daardoor ontzettend veel bijgeleerd”. In zijn werk ervaart Derk alle vrijheid om direct te experimenteren met nieuwe kennis. “Ik vind het heel fijn dat ik de ruimte krijg in wat ik doe”.
Trots op Iris
Gaan digitale veranderingen dan altijd moeizaam? Zeker niet! Derk kijkt met een positief gevoel terug op de implementatie van Iris, het intranet van de hogeschool. Hij was projectleider van deze implementatie. “Tijdens de implementatie van Iris hoorde je direct veel positieve geluiden uit de organisatie. De nieuwe omgeving sprak aan en iedereen ervaarde direct de voordelen ervan”, blikt Derk terug. Dit project maakt hem trots.
Studenten
Vanuit zijn functie heeft Derk niet direct met studenten te maken. Toch verliest hij ze niet uit het oog. “Ik geef soms een gastcollege bij bedrijfsinformatica”, vertelt hij. “Ik vind dat ontzettend leuk! Dan zie je heel duidelijk waarvoor je het allemaal doet: de studenten!” Derk zit ook in de Hogeschool Medezeggeschapsraad (HMR) van Inholland. Hier zitten ook studenten. “De studenten geven mij nieuwe inzichten in hoe zij tegen verschilllende zaken aankijken bij Inholland”
Werken met diverse teams
Als IT-manager krijgt Derk te maken met allerlei verschillende projecten. “Elk project is anders”, vertelt hij. Sommige projecten raken de hele organisatie, anderen slechts een bepaald onderdeel. “Vanwege die diversiteit, werk ik iedere keer met nieuwe collega’s. Dat maakt het heel leuk!”
Ondanks dat Derk zijn projectteams regelmatig wisselen, ervaart hij wel een samen-gevoel bij de hogeschool. Twee keer per week, staat er een ‘stand-up’ in de agenda’s van Derk en zijn collega’s.
“Een half uur lang praten we niet over ons werk, maar over andere dingen die we meemaken”, vertelt Derk. “Ondanks dat het heel vrijblijvend is, verschijnt bijna iedereen tijdens die stand-ups. Dat is gezellig én belangrijk. Daardoor houden we contact en kunnen we elkaar makkelijker vinden!”
“Wees nooit bang om te experimenteren bij Inholland. In mijn geval experimenteer ik met verschillende projectmethodes of technieken. Soms lukt dat niet, maar heel vaak pakt het goed uit. Bij inholland staat Leren = durven niet voor niets hoog in het vaandel. Ik ervaar dat heel vaak.”, aldus Derk.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Kathelijn Rijkels, collega bij onze stafdeling Onderwijsbeleid & Juridische Zaken.
Kathelijn werkt als senior beleidsadviseur bij de stafdeling Onderwijsbeleid & Juridische Zaken. Deze afdeling houdt zich bezig met verschillende onderwerpen, zoals onderwijsvernieuwing, internationalisering, praktijkgericht onderzoek en studentwelzijn. Volgens Kathelijn is het op haar afdeling extra belangrijk dat je integraal werken leuk vindt. “Je kunt niet naar een thema kijken alsof het opzichzelfstaand is. Een heleboel thema’s raken elkaar”, legt ze uit. “Het is onze uitdaging om alle expertises en onderwerpen met elkaar te verbinden”.
Het onderwijs als gelijkmaker
Kathelijn is altijd gemotiveerd geweest om in het onderwijs te werken. Ze ziet het onderwijs als de grote gelijkmaker. “Door naar school te gaan, kun je jouw wereld verbreden. Je kunt alles worden wat je wil zijn”, vertelt ze. Kathelijn is zich er wel degelijk van bewust dat het in de praktijk niet altijd zo gaat. “Maar het is wel de reden waarom ik in het onderwijs wil werken”, verklaart ze. “Ik vind gelijkwaardigheid gewoon heel belangrijk”.
Ook digitaal verbonden
Kathelijn startte haar nieuwe baan bij Inholland terwijl de coronapandemie uitbrak. Haar team heeft de afgelopen maanden veel thuisgewerkt. “We wilden alle ruimte geven aan het onderwijs, zodat de lessen door konden gaan”, legt Kathelijn uit. Ze mist het contact op de werkvloer. Toch voelt ze zich sterk verbonden met haar collega’s. “Ik vind het heel knap dat dat is gelukt tijdens twee jaar thuiswerken”.
Domeinverbindend werken
Binnen het onderwijsbeleid werkt Kathelijn samen met collega’s vanuit alle domeinen en locaties. Haar team probeert domeinverbindend te werken. “Soms lijkt het alsof we heel verschillend zijn, maar toch lopen we tegen dezelfde dingen aan”, legt ze uit. Kathelijn brengt collega’s samen die elkaar verder kunnen helpen. “Het is leuk als zij een klik blijken te hebben! En de student profiteert daar ook van”.
Een open blik
Het viel Kathelijn op dat hogeschool Inholland een inclusieve leer- en werkomgeving erg belangrijk vindt. “Dat heeft me altijd aangesproken. Sterker nog, dat is de reden dat ik bij Inholland wilde werken”. In haar werk probeert ze deze waarde ook toe te passen. “Je bent geneigd om altijd collega’s aan te haken die je kent. Of je vergelijkt een project met een eerder project”, biecht ze op. “Ik vind het belangrijk om oog te houden voor de unusual suspects of ideeën”.
Kathelijn hoort collega’s vaak over hun dromen en ambities voor de toekomst. “Ik zou willen zeggen: begin klein! Daarmee verklein je ook alle belemmeringen en obstakels”, zegt Kathelijn. Daarnaast moedigt ze iedereen aan om contact te zoeken met collega’s, bijvoorbeeld als je een inspirerend artikel leest. “Het werkt het beste als je van elkaar leert!”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Cock Heemskerk, collega bij ons onderwijsdomein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI).
Cock Heemskerk studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Hij raakte gefascineerd door robotica en ging werken bij Fokker, een Nederlands ruimtevaartbedrijf. Jarenlang sleutelde hij aan een robotarm, die ook daadwerkelijk in de ruimte is gelanceerd. Na 17 jaar nam hij afscheid bij Fokker. Hij startte een eigen ingenieursbureau en werkte aan nucleaire toepassingen. Sinds 2016 is Cock – naast ondernemer – ook lector bij onze hogeschool.
Wat speelt er in mijn omgeving?
De essentie van een lectoraat is het doen van praktijkonderzoek. “Dat betekent dat je goed moet kijken naar je omgeving: welke vraagstukken spelen er in de regio?”, legt Cock uit. Twee sectoren sprongen voor Cock in het oog: de agrarische sector en de zorg. “Vooral bij agrifood staan ze om technische oplossingen te springen! Er is een groot tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Dat kunnen we oplossen door repeterend werk uit te laten voeren door robotica.”
Cock zocht het onderwijs op, omdat hij in het onderwijs de kans krijgt om regelmatig nieuwe dingen te doen. “Ik heb mijn hele leven alleen maar dingen gedaan die ik leuk vind. Bij Inholland krijg ik ook zelf regie over wat ik doe. Bovendien vind ik het leuk om jonge mensen op weg te helpen”.
‘Studenten zijn het belangrijkst’
Als lector werkt Cock samen met docenten, onderzoekers én studenten. “We werken echt samen met studenten. Zij zijn het belangrijkst.” Vanuit zijn rol als onderzoeker ziet hij duidelijk welke vaardigheden studenten nodig hebben in de praktijk. “Ik zorg ervoor dat studenten iets uitvoeren waarbij ze die vaardigheden ontwikkelen.”
Dit motiveert Cock ook om zoveel mogelijk multidisciplinair te werk te gaan. “In de praktijk is het belangrijk dat we iets bouwen wat ook waarde toevoegt. Daarom laat ik mijn technische studenten samenwerken met economiestudenten. Voor mijn studenten is dat soms echt een eyeopener!”
Docenten houden kennis vast
Cock legt uit dat praktijkonderzoek vaak een kortere doorlooptijd heeft. “Studenten zijn vaak korte periodes betrokken, bijvoorbeeld drie tot zes maanden.” Grote projecten worden daarom meer opgesplitst. “De betrokkenheid van docenten bij dit soort projecten is daarom heel belangrijk. Zij houden de kennis vast.”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Senay Cemek, collega uit ons onderwijsdomein Gezondheid, Sport en Welzijn.
Senay Cemek werkt al jaren in het onderwijs. Twee jaar geleden maakte ze de overstap naar Hogeschool Inholland. Senay is werkzaam als docent-expert bij de opleiding Social Work. Ze geeft les aan studenten én houdt zich bezig met de ontwikkeling van bijvoorbeeld het curriculum en de leergemeenschappen. “Onderwijs gaat me aan het hart. Ik geloof dat het onderwijs écht een middel is om meer kansen te krijgen in het leven. Daar draag ik graag aan bij”.
Bij Inholland kun je jezelf zijn
De sfeer bij Inholland voelde al snel vertrouwd. “Ik kan hier volledig mezelf zijn. Er is veel ruimte voor diversiteit”, legt ze uit. Senay vertelt dankbaar over de halal lunch die op de hogeschool wordt aangeboden. Daarnaast voelt ze zich gewaardeerd in haar werk. “Als docent-expert komen verschillende collega’s naar mij toe met complexe onderwijsvragen. Ik merk dan dat ik echt een bijdrage kan leveren.”
Senay zit vol ambities en doelen voor de toekomst. “Ik zou nog veel meer met diversiteit willen doen”, vertelt ze. “Ik wil laten zien dat het dragen van hoofddoeken deel uitmaakt van onze diverse samenleving. ”
Uitgedaagd worden en jezelf ontwikkelen
In haar functie richt Senay zich niet alleen op de opleiding Social Work, maar speelt ze ook een rol tussen de andere opleidingen binnen Inholland. Dat kan af en toe uitdagend zijn, zeker tijdens een pandemie. “Ik moest goed communiceren, omgaan met verschillende strategieën en draagvlak creëren”. Senay heeft zich daardoor enorm ontwikkeld. “Een zekere mate van complexiteit geeft je ook de kans om te blijven leren en jezelf te ontplooien”, legt ze uit.
Met een open blik naar de maatschappij kijken
“Als GSW domein willen we een bijdrage leveren aan de maatschappij”, vertelt Senay. “We kijken goed naar de behoeftes, vraagstukken en complexe problematieken om ons heen”. Tijdens de pandemie heeft Senay een nieuwe leergemeenschap opgezet in Amsterdam-Noord. Studenten werken daar in co-creatie met bewoners en werkveldpartners. In de buurt is sprake van sociale problematiek. Studenten helpen om ontmoetingsplekken te creëren en om de informele netwerken van bewoners te versterken.
Inmiddels zijn er al drie opleidingen aangesloten bij deze leergemeenschap. “Door studenten in de praktijk op te leiden, hopen we studenten op te leiden die beter zijn voorbereid op de toekomstige arbeidsmarkt”. Volgens Senay is de klassieke docent langzaam aan het verdwijnen. “Je brengt niet alleen kennis over, maar je bent ook coach. Je staat steeds vaker op gelijke voet met de student en werkt samen aan oplossingen”.
De tip van Senay voor (nieuwe) collega’s
“Werken in het onderwijs is een uitdaging en geeft veel voldoening als je idealistisch bent. Je voelt en ziet dat je van meerwaarde kan zijn in het leven van een ander. Als naast ontwikkeling, bezieling jouw ding is, dan ben je geschikt voor deze baan.”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Kevin den Das, collega van Inholland Academy.
Kevin werkt al ruim 12 jaar bij Inholland Academy, het post-hbo-onderdeel van de hogeschool. “Wij verzorgen opleidingen en cursussen voor werkende professionals die zich willen verbreden, verdiepen of omscholen”, vertelt Kevin. Bij Inholland Academy maken ze ‘een leven lang leren’ realiteit. Als marketing- en communicatieadviseur helpt Kevin opleidingsadviseurs bij het online positioneren en vermarkten van hun post-hbo-opleidingen en -modules.
Een gevarieerde baan
Wat veel mensen niet weten, is dat werken voor Inholland Academy echt anders is dan werken bij Hogeschool Inholland. “Voor ons is het een stuk eenvoudiger om het opleidingsaanbod aan te passen. Wij zijn flexibel en wendbaar”, legt Kevin uit. Is er bijvoorbeeld veel vraag naar Big Data? Of wordt er online veel gezocht naar ‘burn-outpreventie’? Dan kan Inholland Academy daar direct op inspelen door een passende module te ontwikkelen.
“Omdat het opleidingsaanbod varieert, is mijn werk ook heel afwisselend. Voor opleidingen Tuinbouw hebben we een heel andere doelgroep en marketingstrategie dan bijvoorbeeld de opleidingen in Zorg en Welzijn.” In zijn werk mag Kevin meedenken vanuit allerlei verschillende rollen. “Ik ben online marketeer, data-analist, webredacteur en adviseur in één!”
Persoonlijk en dichtbij
Inholland is een grote organisatie, maar toch voelt het voor Kevin persoonlijk en dichtbij. “De lijntjes zijn kort en op de locaties waar ik werk, ken ik veel collega’s bij naam”. Kevin merkt wel dat de pandemie het persoonlijke contact lastiger heeft gemaakt. “Voor de pandemie organiseerden we regelmatig teamuitjes. Het is leuk om je collega’s op een andere manier te leren kennen. Ik hoop dat dat weer terugkomt!”.
Ontwikkelen naar behoefte
De digitale wereld heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Kevin kreeg de kans om mee te groeien. “Ik heb me steeds meer vast kunnen bijten in online marketing”. Daarnaast heeft hij zelf ook verschillende opleidingen gevolgd via Inholland Academy. “Het is waardevol om ineens als deelnemer naar een opleiding te kijken”, blikt hij terug.
Kevin vindt het fijn dat zijn carrière meebeweegt met zijn persoonlijke leven. “Na de geboorte van mijn twee kinderen, was het privé heel druk.” Inmiddels zijn de gebroken nachten verleden tijd en heeft hij een goed ritme gevonden. “Daarom heb ik nu weer veel energie en zin om me verder te verdiepen in Big Data en Google Analytics”.
Een open blik: openstaan voor nieuwe ontwikkelingen
Kevin zijn open blik is vooral gericht op nieuwe informatie. “Een open blik betekent voor mij dat ik opensta voor nieuwe ontwikkelingen. Ik lees veel over wat er speelt in mijn vakgebied en houd mijn oren open voor ontwikkelingen in de markt”. In zijn werk kan hij direct experimenteren met nieuwe kennis. “Het voordeel van online data is dat ik meteen kan zien of iets werkt, bijvoorbeeld door hogere conversiecijfers of een lagere uitval. Zo werpt het leren van nieuwe dingen meteen zijn vruchten af”.
De tip van Kevin voor (nieuwe) collega’s
Kevin raadt iedereen aan om regelmatig een wandeling te maken met een collega, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. “Het is gezond én je leert je collega’s beter kennen. Dat is niet alleen leuk, maar verbetert ook de samenwerking!”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Frank Picard, collega bij onze ISO-afdeling in Rotterdam/Dordrecht.
Frank heeft een achtergrond in de IT waar hij vijftien jaar in werkzaam is geweest. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer geweest, heeft hij geruime tijd bij een andere hbo-instelling gewerkt en heeft hij voor zijn start bij Inholland ook nog kort voor een gemeentelijke organisatie gewerkt. “Maar als er iets op mijn lijf geschreven is, dan is dit het wel”, concludeert hij. “In het onderwijs kan ik écht een maatschappelijke bijdrage leveren. Werken met en voor studenten geeft mij enorm veel plezier!”
“Als ISO-manager richt ik mij op drie belangrijke gebieden: veiligheid, facilitaire services en onderwijsservices”, vertelt Frank. Studenten en docenten kunnen bij zijn afdeling terecht met al hun vragen over bijvoorbeeld ICT, faciliteiten, roosters of waardepapieren zoals getuigschriften. “Daarnaast ben ik ook buiten de school actief betrokken bij projecten”, voegt hij toe. Frank werkt bijvoorbeeld regelmatig samen met gemeente Rotterdam. Op dit moment praat hij mee over thema’s als seksuele straatintimidatie, studentenhuisvesting en suïcidepreventie. “Deze gemeentelijke thema’s zijn namelijk ook relevant voor onze school.”
Niet lullen maar poetsen!
Frank is een Rotterdammer in hart en nieren. Hij herkent zich dan ook volledig in de ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’ waar de stad bekend om staat. “Bij Inholland werkt een grote groep mensen die vooruit wil. Echte doeners!”, vertelt hij trots. Tegelijkertijd ervaart hij soms ook een bepaalde voorzichtigheid in de organisatie. Af en toe heeft Frank behoefte aan extra ondernemerschap. “Er is een verandering gaande, maar soms moet je veel loketten langs om iets geregeld te krijgen”, legt Frank uit. Als hij een idee heeft, steekt hij het liefst meteen zijn handen uit de mouwen.
‘Kennis is van ons allemaal’
Wat Frank betreft is het, juist in een kennisorganisatie, belangrijk om jezelf altijd te blijven ontwikkelen. Als ISO-manager probeert hij daarom de schotten tussen teams en afdelingen te laten verdwijnen. “Waarom mag je niet over de schutting meekijken wat je buurman doet? Misschien kun je elkaar helpen of van elkaar leren: ‘Kennis is macht, kennis delen is kracht’. Daarom probeert Frank ook nauw samen te werken met andere afdelingen, zoals de afdeling Werving, Instroom en Relatiemanagement. “Kennis is van ons allemaal”, moedigt hij aan.
Een duidelijke stip op de horizon
Frank heeft voor zichzelf een duidelijke stip op de horizon. Het lijkt hem geweldig om in de toekomst directeur te worden van één van onze locaties. Hij is daarom bewust bezig met zijn eigen ontwikkeling. “Ik weet waar ik wil komen. En als je iets wil, dan krijg je daar bij Inholland ruimte voor”, vertelt hij. “Maar je er wel zélf goed over nadenken”.
Tip van Frank voor (nieuwe) collega’s
“Spreek je altijd uit, al is het moeilijk. Stel vragen, wees nieuwsgierig en onderzoek. Zoek respectvol naar drijfveren bij de ander en werk vragenderwijs toe naar oplossingen, want alleen ga je sneller, maar samen kom je écht verder.”
De tip van Frank voor (nieuwe) collega’s
“Spreek je altijd uit, al is het moeilijk. Stel vragen, wees nieuwsgierig en onderzoek. Zoek respectvol naar drijfveren bij de ander en werk vragenderwijs toe naar oplossingen, want alleen ga je sneller, maar samen kom je écht verder.”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Nahied Rezwani, directeur van het domein Business, Finance & Law én vestigingsdirecteur van de locatie Rotterdam.
Nahied is een gepromoveerd econoom, en heeft gewerkt als inspecteur bij het ministerie van Financiën bij de Inspectie der Rijksbegroting (IRF). Daarna was zij programmamanager bij het Innovatie Platform onder het voorzitterschap van premier Balkenende, om later als coördinator van accountmanagers bij het ministerie van Onderwijs, de directie MBO, aan de slag te gaan. De volgende stap voor Nahied was als directeur sector Economie en Dienstverlening bij het Graafschap College. Momenteel is Nahied locatiedirecteur bij Hogeschool Inholland te Rotterdam en verantwoordelijk voor het domein Business, Finance & Law. Naast haar werk vervult Nahied een aantal bestuurlijke en toezichthoudende functies bij instellingen binnen onder meer zorg, welzijn en onderwijs.
Een echt familiegevoel
Nahied ervaart een echt familiegevoel bij Inholland. “Iedereen staat voor elkaar klaar”, vertelt ze trots. Volgens Nahied wordt de waarde persoonlijk & dichtbij hier geleefd. “Als iemand iets vervelends meemaakt, kijken we waar we hem of haar het best kunnen ondersteunen. Er wordt goed voor elkaar gezorgd en iedereen hoort erbij.” Tegelijkertijd ziet Nahied dat er een bepaalde voorzichtigheid en bescheidenheid heerst. “We durven niet altijd te zeggen hoe goed we zijn.” Dat mag wat Nahied betreft veranderen.
Samenwerken met werkveldpartners
Nahied is veel betrokken bij de beleidsvorming. Ze zet zich vooral in op de flexibilisering van het onderwijs. “Het onderwijs is meer dan enkel kennisoverdracht”, legt ze uit. “We betrekken regelmatig partners uit het werkveld. En we vinden het belangrijk dat studenten leren om multidisciplinair samen te werken.”
In die samenwerkingen met het werkveld en onderzoek worden de verschillen tussen locaties meer duidelijk. Elke locatie werkt samen met lokale partijen. “In Amsterdam speelt Schiphol een belangrijke rol. Bij mij in Rotterdam draait het juist veel om onze haven en het bijbehorende transport.” Nahied vindt het mooi om te zien dat studenten op deze manier direct een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke vraagstukken uit de regio en hier een netwerk leren opbouwen.
Voor collega’s betekent deze vorm van onderwijs dat er nauw contact moet worden onderhouden met de omgeving en er ruimte is om te experimenteren. “Hoe mooi is het om in een organisatie te werken waar je ruimte krijgt voor je eigen creativiteit en innovatie.”
Altijd op zoek naar nieuwe dingen
“Het is mijn ambitie om ons meerjarenplan goed van de grond te krijgen”, vertelt Nahied. Ze hoopt daarmee echt verschil te kunnen maken in het onderwijs. “We hebben met elkaar doelen gesteld die we willen bereiken. Hier hebben we elkaar vervolgens voor nodig.” Nahied doet een beroep op haar collega’s om aan te geven wat ze nodig hebben om hieraan bij te kunnen dragen. “Hoe kan ik ervoor zorgen dat jij het beste uit jezelf kunt halen?” zegt ze vol passie.
Nahied houdt ervan om nieuwe dingen te proberen. Diezelfde ochtend organiseerde ze voor het eerst een dialoog over polarisatie. “Het was een domeinoverstijgend gesprek waarbij zelfs deelnemers van buiten de organisatie aansloten”, vertelt ze. Het onderwerp gaat Nahied aan het hart. “Door de pandemie zijn sommige collega’s verder uit elkaar komen te staan. Daarom is het belangrijk dat we in gesprek gaan en blijven.”
De tip van Nahied voor (nieuwe) collega’s
“Wees jezelf en probeer met je nieuwe en kritische blik naar de organisatie te kijken en voor verbetering binnen de organisatie te zorgen.”
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Jelle Scheurleer. Als docent-onderzoeker is hij verbonden aan ons lectoraat Medische Technologie.
Jaren geleden, in 1990, was Jelle student-assistent bij de hogeschool. Sindsdien is hij niet meer weggegaan. Hij rondde zijn studie af en begon aan een baan in het ziekenhuis. Tegelijkertijd bleef hij bij Hogeschool Inholland werken als docent. Dat laatste beviel zo goed dat hij enkele jaren later fulltime aan de slag ging bij Inholland. Inmiddels is hij onderzoeker bij de onderzoekslijn Medische Technologie en docent-adviseur blended learning voor de opleidingen Mondzorgkunde en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Afgelopen jaar werd Jelle Onderzoeker van het Jaar.
De locatie in Haarlem voelt nog altijd als een warm bad
“Destijds wilde ik graag op de locatie in Haarlem werken. Haarlem voelde echt als een warm bad. Dat ervaar ik nog steeds zo”, vertelt Jelle. Jelle waardeert het persoonlijk contact binnen de hogeschool enorm. “Iedereen zegt elkaar gedag en je leert makkelijk collega’s kennen uit andere delen van de organisatie. Het voelt hier helemaal niet hiërarchisch.”
Jelle richt zich tijdens zijn werk op radiotherapie. In zijn vakgebied ontmoet hij vaak mensen die een kwetsbare tijd doormaken als patiënt. “Ik heb daardoor geleerd hoe ik een waardevolle verbinding met iemand kan maken. Dat doe ik ook bij mijn studenten: ik vraag hoe het gaat en wat er bij hen speelt.”
Al 25 jaar dezelfde werkgever: verveelt dat nooit?
Mensen vragen Jelle regelmatig waarom hij al zo lang bij de hogeschool werkt. Verveelt dat nooit? “Ik heb niet het gevoel dat ik al jaren dezelfde baan heb”, legt Jelle uit. “Ik heb keer op keer mijn grens kunnen verleggen.” Jelle is begonnen als docent natuurkunde en docent stralingsdeskundigheid. Hij heeft zich ontwikkeld tot vakgroepleider radiotherapie. Later volgde hij een masteropleiding en werd lid van het Lectoraat Medische Therapie. Sinds dit studiejaar is hij ook adviseur blended learning geworden voor het cluster paramedisch.
Jelle is altijd op zoek naar mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. ‘”Inholland geeft mij de ruimte om mezelf te ontplooien en ik heb kansen gegrepen wanneer deze mij werden aangeboden.” Daarnaast krijgt hij in zijn eigen rol veel verantwoordelijkheid en vrijheid om te experimenteren. “Nadat ik akkoord heb gekregen voor een bepaald project, ervaar ik de vrijheid om daar zelf invulling aan te geven.”
Samenwerken
Binnen het lectoraat werkt Jelle aan verschillende projecten. Hij werkt vaak in samenwerkingsverbanden met andere hogescholen, universiteiten en ziekenhuizen en het bedrijfsleven. Regelmatig bevinden deze partners zich zelfs buiten de landsgrens. Door de jaren heen heeft Jelle een groot en waardevol netwerk opgebouwd.
De projecten die Jelle doet dragen bij aan de verbetering van het onderwijs. Zo ontwikkelde hij een softwaretool die het mogelijk maakt om studenten feedback te geven over hun intekening op CT-beelden. “Bij Hogeschool Inholland proberen we de student altijd centraal te zetten. Vaak lukt dit, maar ik weet zeker dat we dit nóg beter kunnen doen.”
De tip van Jelle voor (nieuwe) collega’s
“Volg je hart en durf nieuwe dingen uit te proberen in het onderwijs”, aldus Jelle.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen starten we 5 april met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s alvast wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Thessa Vos, collega bij onze afdeling Werving, Instroom en Relaties (WIR) in Alkmaar.
In de afgelopen dertien jaar werkte Thessa in verschillende functies en op verschillende locaties. Vandaag de dag is Thessa is projectleider bij het Studentsucces Centrum (SSC) in Alkmaar. Het SSC is de laagdrempelige ontmoetingsplek voor studenten en door studenten, waar verbinding, plezier en talentontwikkeling centraal staan. De studentbuddy’s coachen hun medestudenten en bouwen samen aan een community. Thessa: “Ik ben er om de studentbuddy’s te begeleiden en te coachen.”
Op zoek naar uitdaging
Thessa is begonnen op de facilitaire afdeling in Haarlem als managementassistent. Na een uitstapje als procescoördinator onderwijsservice in Amsterdam/Diemen, kwam ze terug als teamleider facilitair Haarlem. “Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden, dat geeft mij energie. Als ik te lang hetzelfde doe, ga ik me vervelen”, vertelt ze.
In 2021 studeerde ze af aan haar Master of Business Administration en daarna volgde ze een Professional Master in project & programmamanagement. “Door mijn studies kwam ik erachter dat ik klaar was voor een nieuwe uitdaging. Het leek mij ontzettend interessant om met studenten te mogen werken.” In september 2021 maakte ze de stap naar het SSC in Alkmaar. En met succes. “Wat een leuke baan is dit!”, vertelt ze met een grote glimlach.
Een leven lang leren
Thessa is ambitieus en nog lang niet uitgeleerd. “Ik vind het coachen en begeleiden van studenten en collega’s leuk, dus daar wil ik mij verder in ontwikkelen.” Binnenkort start ze aan een opleiding coaching op masterniveau. “Het is fijn om een leidinggevende te hebben die jouw talent ziet en daarin gelooft. Maar het is ook belangrijk dat je zelf proactief werkt aan je eigen talentontwikkeling”, legt ze uit.
Met haar open blik probeert Thessa ieders talent binnen een team goed te benutten. “Als iemand in zijn of haar kracht wordt gezet, dan zie je een persoon echt groeien. Daar word ik blij van.” Bovendien kun je volgens Thessa ook van elkaar leren. “De studentbuddy’s leren veel van mij, maar ik leer ook ontzettend veel van de studentbuddy’s. Hoe gaaf is dat!”
Durf te leren in een snel veranderende omgeving
De wereld waar studenten straks in terecht komen, verandert snel en wordt steeds complexer. Zeker als je kijkt naar thema’s als klimaatverandering, vergrijzing en robotisering. Onze hogeschool betrekt collega’s en studenten daarom steeds vaker bij deze complexe vraagstukken. “In Alkmaar mag je bijvoorbeeld meedenken over de inrichting van de nieuwe campus”, vertelt Thessa enthousiast.
Daarnaast krijgt Thessa ook veel ruimte voor haar eigen inbreng. Zo heeft ze onlangs de leergemeenschap studentwelzijn opgezet. In deze leergemeenschap wordt multidisciplinair samengewerkt met alle belangrijke stakeholders van de locatie, het lectoraat studiesucces en de regio. “Multidisciplinair samenwerken is een relevant en belangrijk thema voor onze hogeschool. Het staat hoog op de agenda”, vertelt Thessa.
Volgens Thessa verandert er ook veel in het onderwijs. Het is voor haar belangrijk dat je daarin mee durft te gaan. Volgens Thessa is hybride leren en werken daar een goed voorbeeld van. “Van sommige studenten en collega’s had ik nooit verwacht dat ze thuis konden leren of werken, maar die blijken het nu juist heel fijn te vinden”, vertelt ze. “Durf te leren en wees niet bang voor veranderingen!”
De tip van Thessa voor (nieuwe) collega’s
“Doe de dingen die jij leuk vindt, waar jij energie van krijgt! Benut kansen en blijf jezelf uitdagen!”, aldus Thessa.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen starten we 5 april met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s alvast wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Guido Stompff, collega uit ons onderwijsdomein Creative Business.
Guido Stompff is lector Design Thinking in het domein Creative Business. Tweeënhalf jaar geleden maakte Guido de overstap naar het onderwijs. Het viel hem op dat innovatie slecht wordt begrepen op de werkvloer. En dus kwam hij naar het onderwijs met een duidelijke missie: Nederland creatiever maken.
Leren door nieuwe dingen te proberen
“Ik wil Nederland creatiever maken, zodat we beter snappen hoe innovatie werkt”, vertelt Guido. Dat doet hij door het probleem bij de wortel aan te pakken. Hij wil studenten de juiste manier van denken, doen en werken bijbrengen om te kunnen innoveren. “In het onderwijs kan ik studenten opleiden die durven te experimenteren, omdat ze goed kunnen omgaan met ambiguïteit en onzekerheid.”
In zijn rol als lector krijgt Guido ook alle ruimte om te experimenteren. Daardoor kan hij zichzelf verder ontwikkelen. “Als je iets wil bereiken in de toekomst, dan moet je experimenteren”, legt hij uit. “Leren doe je door dingen te doen en daarop te reflecteren.”
Ontwikkelen met een open blik: laat je verwonderen
“Voor mij betekent een open blik dat je je laat verwonderen door dat wat je onderweg tegenkomt.” Volgens Guido is een reflectieve houding belangrijk. Wat verandert er om mij heen? Hoe kan ik mij daarop aanpassen? “In die verwondering vindt échte innovatie plaats”, concludeert hij.
Binnen Guido’s domein Creative Business wordt volop geïnnoveerd. Sinds kort werken studenten bijvoorbeeld in zogenaamde Living Labs. Hier bedenken ze oplossingen voor actuele vraagstukken. “De samenleving vraagt om professionals die met twee benen in de maatschappij staan. Ze moeten gewend zijn om met bewoners of gebruikers aan tafel te zitten. Studenten leren dat optimaal in de Living Labs.”
Onderwijs verbeteren
Innoveren en experimenteren betekent overigens niet dat alles áltijd goed gaat. “Af en toe is het ook hartstikke moeilijk of gaat het zelfs mis.” Toch is hij erover uit: als je het onderwijs wilt verbeteren, dan zit je hier op de goede plek. “Hogeschool Inholland is een plek waar beweging is en waar je de ruimte krijgt. Tenminste, als je zelf de kansen durft te pakken.”
De tip van Guido voor (nieuwe) collega’s
“Als je verrast wordt door iets, omarm het! Heel even kan je dan met verwondering kijken naar wat zich ontvouwt… en hoe jij denkt! Hét moment waarop nieuw denken kan ontstaan”, aldus Guido.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen starten we 5 april met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s alvast wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Frank Boshuizen, collega van onze stafafdeling Finance, Business Control & Centrale Studentadministratie.
Frank Boshuizen werkt al zijn hele leven in het onderwijs. Ruim zes jaar geleden maakte hij de overstap naar Hogeschool Inholland. Met veel plezier werkt hij als senior business controller. Volgens Frank is werken in een onderwijsomgeving het leukste wat er is. “Je bent voortdurend omringd met jonge mensen vol ambities en doelen. Voor hen doe ik het!”
Frank raadt aan om altijd na te blijven denken over het doel van regels. “We hebben de neiging om alles vast te leggen in regels en procedures, maar een goed functionerende organisatie vraagt ook om flexibiliteit en wendbaarheid”, legt hij uit. Volgens Frank kunnen regels daarbij soms in de weg zitten. “Durf flexibel te zijn en blijf vragen stellen”, adviseert hij. “Uiteindelijk is er maar één ding echt belangrijk: goed onderwijs voor onze studenten. De rest staat daarvan in dienst”.
Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen starten we 5 april met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega’s alvast wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Diana Gerritsen, collega in ons onderwijsdomein Onderwijs & Innovatie.
Diana heeft eindelijk haar droombaan! Toen ze zelf nog studeerde op de pabo, vroeg ze haar docent: “Wat heb jij gestudeerd om hier te kunnen werken?” Ze wist toen al dat zij later ook een nieuwe generatie leerkrachten wilde opleiden. Nadat ze eerst ervaring heeft opgedaan in de praktijk, werkt ze sinds vier jaar als docent op de Pabo van Hogeschool Inholland Den Haag. “Het is een dynamische, diverse en complexe baan. Maar vooral heel erg leuk!”
Diana geeft de vakken rekenen-wiskunde en ‘onderzoeksatelier’. Over het algemeen zijn dat niet de lievelingsvakken van studenten. Dat maakt de baan van Diana des te uitdagender. “Het is magisch wanneer studenten aan het einde van de rit ineens inzien dat wiskunde écht leuk is”, vertelt ze enthousiast. De dankbare en enthousiaste mails die ze soms ontvangt nadat studenten hun rekentoets hebben gehaald, maken haar trots.
Persoonlijk en dichtbij
“Persoonlijk en dichtbij is een belangrijke waarde die bij ons echt wordt geleefd”, vertelt Diana. “Hier ben je geen nummertje, maar kennen we de studenten bij naam.” Ze kijkt met veel plezier terug op het kamp dat zij jaarlijks beleeft met de eerstejaarsstudenten. “Samenzijn in een andere setting schept een band. Studenten zien een andere kant van ons en wij zien een andere kant van hen.”
Belangrijke eigenschappen als je leraar bent is om plezier te hebben en beleving te creëren. Typerend zijn bijvoorbeeld themahoeken die leerkrachten gebruiken om op speelse manier kinderen wat te leren. We zeggen altijd: “Teach what you preach!”. Zo hebben de docenten dit jaar voor de eerstejaarsstudenten een thema-avond ‘Safari’ georganiseerd waar de studenten ook echt zelf de hoeken in gingen ter inspiratie. We gingen verkleed en zaten echt in onze rol.
Ook is het bij de Pabo belangrijk dat iedereen zich comfortabel genoeg voelt om buiten zijn of haar comfortzone te durven stappen. In de klas of op kamp wordt hier ook volop mee geoefend. Diana moet lachen als ze eraan terugdenkt. “Om zo’n beleving neer te zetten, moet je je vertrouwd voelen met elkaar.”
Ontwikkelen met een open blik
Diana heeft zich enorm ontwikkeld sinds ze startte als lerarenopleider. Ze wil haar studenten meegeven om altijd te reflecteren, dus daar is ze zelf ook veel mee bezig. Een open blik betekent voor Diana dat je altijd zoekt hoe jij je je eigen handelen kunt verbeteren. “Ik wil studenten leren hoe ze excellent onderwijs kunnen verzorgen. Dat kan alleen als ik kritisch blijf kijken naar mijn eigen onderwijs”, vertelt ze. “Geen dag, geen jaar en geen enkele activiteit is hetzelfde geweest.” Afgelopen jaar werd Diana genomineerd voor docent van het jaar. “Dat was echt het hoogtepunt van mijn carrière”, zegt ze met een grote glimlach.
Diana professionaliseerde zichzelf door verschillende opleidingen te behalen en ze kreeg er over de jaren allerlei nieuwe rollen bij. Zo is ze bijvoorbeeld betrokken bij het curriculum- én de afstudeercommissie. Daarnaast vervult ze de rol van klachtencoördinator en instituutsopleider. “In het onderwijsveld kun je gewoon niet stilzitten.”
“Zoals ik al tegen mijn leerlingen op de basisschool zei: leer van en met elkaar”, moedigt Diana haar (nieuwe) collega’s aan. “Juist door samen te leren en kritisch te reflecteren kun je verder groeien. Zo werken we samen aan excellent onderwijs voor iedereen. “